The Reality : Kebenaran itu menyakitkan

Posted: November 23, 2009 by arcoxia37 in Uncategorized

Salam all.. Arcoxia menulis lagi pada hari ini, maklum jelah tgh cuti ni…menambahkan lagi entry2 di I-Press, sesuai sekali !  Hari ini Arcoxia terdetik untuk mencoretkan-coretkan  perihal suatu  subjek , suatu keadaan yang amat menakutkan bagi Future Pharmacists sekalian… tak lain dan x bukan…..dot..dot…haa ape? Ape yg korang fikir ? pasal result..oh tidak..jgn diungkapkan lagi sekarang ini, beta ingin bercuti dgn senang lenang tanpa memikirkan hal itu …yeah ! eh, kan dah melalut. Pasal ni la, persepsi masyarakat tentang kita iaitu Pharmacist…

Pernahkah anda berfikir yg keadaan pharmacist sekarang umpama telur dihujung tanduk atau nyawa2 ikan ( err..ntah betol ke tidak peribahasa yg Arcoxia guna ni…..almaklumlah BM lanjutan mengalami kehancuran..adeyhh..).. ye betol..cuba anda tanya adek beradek ke… jiran2 ke..tahu x apa tu Pharmacy..apa pekerjaan pharmacist…. Arcoxia menulis ni ada sebab musababnya yg tersendiri. Alkmaklumlah baru je selesai CORP..(gune almaklum lagii..dah xde ayat lain ke ?!!!)..

Haa cerita pasal CORP, tajuk CORP yg Madam Rohani bagi, “Know Your Pharmacist”… Fikir punye fikir, diskusi punye diskusi, semue group pon ade tajuk masing2…Masa buat fieldwork tu la baru sedar tentang persepsi masyarakat ttg Pharmacist ini..knowledge diorang sangat sikit…. Teringat mase En Abd Aziz bagi talk pasal Community Pharmacist..Beliau cakap yg ade customer beliau memanggil beliau dgn gelaran Dr Pharmacist.. Wakakakaka ! serius lawak dowh… Doctor dgn Pharmacist pun xdapat beza ke ? mentang2 due2 pakai White Coat, x bermakna sama wahai masyarakat yg dihormati sekalian !!Doctor gune stetoskop la cik mek…Pharmacist gune lesung batu eh silap mortar n pestle 🙂

Berbalik pada cite CORP, ade satu group ni, buat pasal Smoking Cessation With Pharmacist…Target utama sekitar Terminal Makmur. Kebanyakan ‘mangsa’ ialah  pak cik2 taxi. Pak cik2 taxi ni x tahu beb pharmacist tu siape ! astaga…..soalan dalam survey berbunyi “Do U think that Pharmacist can help U to quit smoking…?” mule la mcm2 jawapan padahal di situ hanya dikehendaki tick yes or no sahaja…

“Pak cik x rase la Pharmacist ni boleh tolong kami2 ni berhenti merokok…..Diorang pun hisap sekali ! Diorang tu nak duit je jual barang !”

Kawan Arcoxia yg bikin itu survey dgn pak cik tu, hamper naik berang ! mn x nyer, kite ni di maki baek punyer.. Diorang x caye pharmacist ni boleh tolong , kwn2 Arcoxia ni pun bukan main lagi lah defend yg pharmacist can help them to quit smoking.

“ Pak cik, kat UIA, kitorang ade clinic utk tolong siape2 yang nak berhenti merokok..betol pak cik… Pensyarah kitorang yg buat bende ni..Namenyer Dr Haniki….Kalau pak cik nak berhenti merokok, boleh la dtg UIA ;)”

Bukan main lagi kwn Arcoxia, siap promote Dr Haniki.Mujur die x bg number phone Dr Haniki..kalau x, berduyun-duyun la yg dtg UIA cari Dr Haniki.. 😉

Tu baru cite sal Smoking Cessation, xmasuk lagi tajuk lain. Nuclear Pharmacy, lagi la, diorang fikir pharmacy ni buat bomb ! Yg buat Medicine Awareness pun mengalami masalah yg sm.. Who’s Pharmacist ??? I don’t know…”Saye akan cari Doktor kalau sakit nak mintak ubat, bukan Pharmacist…” Hai mcm mn kite nak menang dlm kes Dispensing Seperation ? Ni yg Madam Halimah naik angin ni ! Kesedaran public sangat kurang ttg pharmacist…care2 nak simpan ubat pun diorang xtahu sangat berdasarkan survey tu…

Sebut ttg kesedaran ni, teringat pulak status di FB beberapa bulan yg lalu. “ I am a DRUGGIST..I love DRUGS…” Hampeh, kwn Arcoxia comment, “Jauhi dadah, dadah berbahaya….”

Arcoxia gelak sorang2.. kwn aku ni suka suki je, die ingat aku ambil dadah ke ape… Buat pengetahuan kwn2 yg x amek Pharmacy, Druggist tu Pharmacist lew… Drug bermaksud  any substance, product or article intended to be used or capable, or purported or claimed to be capable, of being used on humans or any animals; whether internally or externally, for a medicinal purpose…;)

Dah meleret dah ni..moral of da story… kite sbg Future Muslim Pharmacist mesti lah ambil peranan dlm mengatasi hal kritikal ni.. ( skema betul ayat) kite mesti ubah mentality mereka ttg Pharmacist ! Pharmacist bkn pandai cari duit je, bukak bisnes, tapi penting dlm Pharmaceutical Care…So ape lagi, tepuk tangan, ask the brain what to do 😉

Chow Chow !

 

-arcoxia37-

Advertisements
Comments
  1. Amin says:

    tertarik dgn “Pak cik x rase la Pharmacist ni boleh tolong kami2 ni berhenti merokok…..Diorang pun hisap sekali ! Diorang tu nak duit je jual barang !”…

    geram rasenyer…arrgghhh.. jom2 kita educate public!huhu

  2. arcoxia37 says:

    rs cm nak tumbuk pak cik tu smp lobam! haha…

  3. Shamel says:

    sabar dik..sabar. nk wat camne. realiti kat msia. mksudnye, kte kena gigih lepas ni. jgn tumbuk2 pakcik teksi tu. sape la nk bwk aku jln2 nanti. haha.

  4. Amin says:

    ko naek teksi jln2 mel?ko biar btl????hahaha..

  5. arcoxia37 says:

    haha…xpe…kalau ad kat tmpt kejadian mmg kne ar pok cik tu..haha….
    xyh naik teksi..jalan kaki je..dekat je uia-ecm.. ;p

  6. Shamel says:

    haha, byk la kao dekat.

    min, aku naek teksi klu baru smpai dgn bas kat terminal utk blk umah. haha.

  7. arcoxia37 says:

    dekat je tu….. cube la exercise cket… hehe…

  8. nurul says:

    arcoxia ni mesti rx8 kan?? sape?? lawak.. menarik 🙂

  9. Amin says:

    ahaa…. arcoxia, trademark penulis…. rx8?owh!arcoxia, apa lg…jwb la.hehe =D

  10. arcoxia37 says:

    rx8 ? mazda rx8 ? cunn lor….

  11. nurul says:

    eh eh.. aduhai.. bukan rx8 ke?? adeh… ingat cakap pasal corp ni, pasal 1st year punye cite.. tp bile tgk2 balik.. kitorang mane ade wat tajuk nuclear pharmacy n medicinal awareness.. hmph.. mcm salah orang jah..

  12. arcoxia37 says:

    ntah la cik nurul, ni org yg cite kat sy..sy tolong karang jela based on ape die ckp tu hihi… tp ade pusing2 sikit la sbb org yg cite ni ;D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s