Archive for December, 2009

Kaki & tangan bukan bangku

Posted: December 30, 2009 by arcoxia37 in Uncategorized

‘Mereka bukan kaki bangku’-  Brought to u exclusively by IPRESS

Futsal – volleyball training

Go Pharmacy Go !!

arcoxia37

1st IPhA Athlete Meeting

Posted: December 30, 2009 by I-Press in Uncategorized

Seperti yg semua tahu, Inter-kulliyyah Sport Carnival akan diadakan tak lama lagi. Pharmacy students tidak melepaskan peluang utk join sama carnival yang menghimpunkan ahli-ahli sukan yg hebat! Tahniah kpd mereka yg terpilih menjadi athlete. Semoga menjuarai kejohanan ini!

Kelmarin, diadakan 1st meeting for IPhA’s Athlete, membincangkan matlamat @ objective kejohanan yang berprestij ini & target our team (IPhA Team).

Good luck IPhA Athletes for the Inter-kulliyyah Sport Carnival!

Our Head Comm Sport & Rec, Muhaimin (a.k.a matmin)

Our athletes!

Date : 29/12/2009

Time : 1230pm

Venue : Lecture Hall 3

1st Meeting IPhA & IPhA Alumni

Posted: December 29, 2009 by I-Press in Meeting

The meeting between two generations was held last Friday. Our Mr President and his Vice as well as Public Relation representative attended to meet IPhA Alumni President, Br Shazly who’a also accompanied by Sr Syahiera and Mdm Afidia.

Among the topics covered include sharing moment related to early establishment of IPhA in introducing the society to universities and colleges across the country. We heard how they had struggled to bring our kulliyyah’s name and society to higher level and therefore propose to make no change to the logo for its sentimental value. Well, we at I-Press really do love the design, don’t we?

There’s also discussion about the introduction to IPhA member card and Alumni card that will give us some cool privileges but the project is still under consideration.

Matters pertaining to maximising the use of our building like student lounge, photocopy service, resource centre and kiosk were found difficult to achieve due to the ‘unique’ architectural design of our building and worse, admin seemed to not understand the proposal from our super seniors.

Br Aizuddin had also touched on our past programmes and achievements and briefed about future programmes based on almanac. The best of all, the Walk of Fame project where frames that features graduated batches will soon become common scene at a few spots in our kulliyyah as proposed by Prof Tariq. Refer the lasst picture above. He’s really looking into it!

Psst..last but not least, do you know that early batch had a programme called Pharmacy Induction Day? It’s like the ta’aruf week for new intake right after the campus level. Interesting activities were organised that gather IPhA members and instill the sense of belonging towards kulliyyah.

-Ali-

Serupa Tapi Tak Sama

Posted: December 29, 2009 by arcoxia37 in Uncategorized

Serupa tapi tak sama ? Entry kali ini mari berkias kias, recall balik ape yg belajar dalam BM Lanjutan 😉

Org Melayu mmg terkenal dgn berkias kias nie, dahulu digunakan untuk menyindir, mcm pantang larang lah, sebenarnyer bukan khurafat pun tetapi hanya untuk melarang daripada melakukan sesuatu perkara yg tidak elok ! Ape kaitan dgn IPRESS pulak ? sabar2..teruskan membaca kalau nak tahu.. heee… org Melayu juga jenisnya pemalu ! betul ke ?? yg kene tangkap dgn suku sakat jabatan agama tu tahu malu ke tu ??? itu puak lain….ini puak Universiti Islam Antarabangsa la..xde nyer yg clubbing2.. (r u sure ?)

Dua situasi Serupa Tapi Tak Sama

1. Bos bagi arahan untuk pekerja. Pekerja pun buat. tup2 tak betul. Bos marah. Mula berlaku salah faham.

“Ek eleh bos nie…ckp cam lain..bile aku buat proposal..kne reject..pehal nie ?? pe masalah ko nie boss? aish..” si pekerja cakap”

“Kau tu yg tak paham bhse, lain aku suruh lain kau buat!” boss cakap.

2. Pendidik mengajar pelajar. Pelajar tak faham. Mula berlaku salah faham. Pendidik mengajar dan berharap pelajar lulus with flying colors. Tapi pelajar tak dapat buat, pelajar fail. Berlaku salah faham. Pelajar dapat A, pelajar di tuduh meniru, pelajar dituduh bawak toyol. Ada pendidik yg rasa sangat seronok kerana berjaya bagi ilmu kat student tetapi ada juga sesetengah yg pelik mcm mana pelajar boleh dapat A. Berlaku salah faham lagi.

Dua keadaan ini boleh dianggap serupa tapi sebenarnya tak sama. Cuba lihat betul2 dan faham. Konflik berlaku tetapi keadaan tak serupa. Apa kaitan pulak dgn org Melyu ni malu, sopan n bla bla ?

Kita zoom sikit untuk point no 2. Konflik antara pelajar dan pendidik. Pendidik mengajar, dan pelajar mendengar. Pendidik marah bila tanya tapi tak ada yg mengangkat tangan untuk menjawab. Walhal pelajar tahu jawapan. Apa sebab sebenarnya pelajar tak angkat tangan ? Haa..mungkin ini disebabkan sifat malu, sopan org Melayu itu. Al kisah daripada Saiful Islam, anak2 mahu bertanya kepada ibu ayah, ibu ayah cakap diamlah, jangan tanya lebih. Ohh…seloka “saya budak baru belajar, ambil galah tolong jolokkan” tak selaras dgn org Melayu pun ! Pelajar mungkin sudah diterapkan dgn sikap sebegini, tak boleh tanya lebih , itu sebab mereka berkelakuan sedemikian di dalam kelas. Tak gitu ??? mcm mn mahu ubah haa ???

Zoom lagi sikit. Itu yang malu nak angkat tangan tapi tahu jawapan.. Yg ini pula, tak faham satu haprak apa pun yg cikgu mengajar. Bukan tak mau tanya, tapi bila tanya, cikgu mengajar dan mengajar dan menerangkan hal itu, tapi pelajar masih tak faham ! Nanti dicop malu lah, kamu semua ini tak ambil perhatian lah dan lain2 lagi. Pelajar sudah berjumpa sendiri dgn cikgu tetapi masih tidak faham ! untuk kes ini, apa yg perlu dilakukan wahai sahabat2 sekalian ??

  • Buat je perangai ” serupa tapi tak sama” seperti contoh di atas, yg membiarkan salah faham berlaku n non stop!
  • Buat je perangai org Melayu yg sgt pemalu seperti di atas itu
  • Still tanya cikgu walaupun tak faham dgn apa yg cikgu ajar ( nak jaga hati punya pasal)
  • Mintak pengetua tukar cikgu ( ade ke cm nie ?)
  • Belajar sendiri lah..lama2 paham jugak..

Haa…wahai sahabat..yg mana satu pilihan anda….atau anda ada pilihan lain ??? mungkin sahabat-sahabat pernah mengalami salah satu situasi di atas n mungkin ada solusi yg bernas ? mungkin ? jadi sila lah taipkan komen anda di bawah ini , hulurkan tgn ringankan beban 😉

Sudah pjg sy berkias ini,harap tiada yg sakit hati.  Peace No War ! ( HELP ME !!!)

arcoxia

Sign Board KOP

Posted: December 29, 2009 by I-Press in Uncategorized

selalu je orang tanya ‘nak tanya, kat mana pharmacy practice department?’ ‘pharm. tech department?’  ‘kat mana lab’? dan byk lagi.

Sebab utama persoalan ini adalah KOP belum established sepenuhnya lg. papan tanda belum siap sepenuhnya. Sem ni menyaksikan beberapa perubahan, antaranya dah ada map kat dalam lif cargo. Lif yg dkt cafe tu belum siap lg. bila nk siap ni?? huhuh…

Layan map ini.

p/s- to students KOP, hafalla tiap2 level ni ada apa. =P

Owh Ceiling

Posted: December 28, 2009 by I-Press in Uncategorized

Ish…. Bila la contractor nak pasang ceiling ni. Lecture hall dah cantik, lighting ok, facilities ok, lcd ok, komputer ok.Tengah2 lecturer bagi lecture, dongak atas ceiling tak tutup, banyak plak tu….  Report dah buat (tapi xtau la sampai ke pihak berkenaan ke tak). Dah 1 sem 3 minggu berlalu… lama tu….

Ke ada orang curi ceiling???

Breaking News

Posted: December 24, 2009 by Shamel in This and That

These poeple talked about their loss

Few of our friends, again at the most vulnerable IM6 residential area.. awoke this early morning just to realise that their wallets were empty. Some lost tens, while some missed hundreds. The sums on calculator showed that it reached a thousand already.

We at I-Press feel sorry for them.


IM6 at night!                                                               IM6 at noon!

-Ali-