Serupa Tapi Tak Sama

Posted: December 29, 2009 by arcoxia37 in Uncategorized

Serupa tapi tak sama ? Entry kali ini mari berkias kias, recall balik ape yg belajar dalam BM Lanjutan 😉

Org Melayu mmg terkenal dgn berkias kias nie, dahulu digunakan untuk menyindir, mcm pantang larang lah, sebenarnyer bukan khurafat pun tetapi hanya untuk melarang daripada melakukan sesuatu perkara yg tidak elok ! Ape kaitan dgn IPRESS pulak ? sabar2..teruskan membaca kalau nak tahu.. heee… org Melayu juga jenisnya pemalu ! betul ke ?? yg kene tangkap dgn suku sakat jabatan agama tu tahu malu ke tu ??? itu puak lain….ini puak Universiti Islam Antarabangsa la..xde nyer yg clubbing2.. (r u sure ?)

Dua situasi Serupa Tapi Tak Sama

1. Bos bagi arahan untuk pekerja. Pekerja pun buat. tup2 tak betul. Bos marah. Mula berlaku salah faham.

“Ek eleh bos nie…ckp cam lain..bile aku buat proposal..kne reject..pehal nie ?? pe masalah ko nie boss? aish..” si pekerja cakap”

“Kau tu yg tak paham bhse, lain aku suruh lain kau buat!” boss cakap.

2. Pendidik mengajar pelajar. Pelajar tak faham. Mula berlaku salah faham. Pendidik mengajar dan berharap pelajar lulus with flying colors. Tapi pelajar tak dapat buat, pelajar fail. Berlaku salah faham. Pelajar dapat A, pelajar di tuduh meniru, pelajar dituduh bawak toyol. Ada pendidik yg rasa sangat seronok kerana berjaya bagi ilmu kat student tetapi ada juga sesetengah yg pelik mcm mana pelajar boleh dapat A. Berlaku salah faham lagi.

Dua keadaan ini boleh dianggap serupa tapi sebenarnya tak sama. Cuba lihat betul2 dan faham. Konflik berlaku tetapi keadaan tak serupa. Apa kaitan pulak dgn org Melyu ni malu, sopan n bla bla ?

Kita zoom sikit untuk point no 2. Konflik antara pelajar dan pendidik. Pendidik mengajar, dan pelajar mendengar. Pendidik marah bila tanya tapi tak ada yg mengangkat tangan untuk menjawab. Walhal pelajar tahu jawapan. Apa sebab sebenarnya pelajar tak angkat tangan ? Haa..mungkin ini disebabkan sifat malu, sopan org Melayu itu. Al kisah daripada Saiful Islam, anak2 mahu bertanya kepada ibu ayah, ibu ayah cakap diamlah, jangan tanya lebih. Ohh…seloka “saya budak baru belajar, ambil galah tolong jolokkan” tak selaras dgn org Melayu pun ! Pelajar mungkin sudah diterapkan dgn sikap sebegini, tak boleh tanya lebih , itu sebab mereka berkelakuan sedemikian di dalam kelas. Tak gitu ??? mcm mn mahu ubah haa ???

Zoom lagi sikit. Itu yang malu nak angkat tangan tapi tahu jawapan.. Yg ini pula, tak faham satu haprak apa pun yg cikgu mengajar. Bukan tak mau tanya, tapi bila tanya, cikgu mengajar dan mengajar dan menerangkan hal itu, tapi pelajar masih tak faham ! Nanti dicop malu lah, kamu semua ini tak ambil perhatian lah dan lain2 lagi. Pelajar sudah berjumpa sendiri dgn cikgu tetapi masih tidak faham ! untuk kes ini, apa yg perlu dilakukan wahai sahabat2 sekalian ??

  • Buat je perangai ” serupa tapi tak sama” seperti contoh di atas, yg membiarkan salah faham berlaku n non stop!
  • Buat je perangai org Melayu yg sgt pemalu seperti di atas itu
  • Still tanya cikgu walaupun tak faham dgn apa yg cikgu ajar ( nak jaga hati punya pasal)
  • Mintak pengetua tukar cikgu ( ade ke cm nie ?)
  • Belajar sendiri lah..lama2 paham jugak..

Haa…wahai sahabat..yg mana satu pilihan anda….atau anda ada pilihan lain ??? mungkin sahabat-sahabat pernah mengalami salah satu situasi di atas n mungkin ada solusi yg bernas ? mungkin ? jadi sila lah taipkan komen anda di bawah ini , hulurkan tgn ringankan beban 😉

Sudah pjg sy berkias ini,harap tiada yg sakit hati.  Peace No War ! ( HELP ME !!!)

arcoxia

Advertisements
Comments
  1. amin says:

    xphm. heheh

  2. arcoxia37 says:

    kne pikir lebih cket…kan dah cakap semalam…

  3. I-Press says:

    mungkin terlebih kias?! heheh

  4. arcoxia37 says:

    mungkin lah.. ok la. stret forward.
    mula2, diriku ini ingtkan diriku sahaja x paham apa yg LECTURER aja dalam kelas, yelah cr beliau ckp mmg xphm..tny blk pun beliau terang xphm….
    kwn2 yg lain pun begitu… apa yg harus ku lakukan wahai manusia ???
    terus membatu tak paham sampai bila2, belajar sendiri je ( cmtu bek xyh g kelas ) or whut hah ?
    atau pun bgtau kat dean ????!!!!!!

  5. mutiara bd says:

    Entri ni dah lama kan? TApi baru baca hari ni.

    Ana tak tahu siapa yang tulis entri ni (adik-adik ke, classmate ke, atau senior). JAdi ana jawab secara umum ye.

    Bukan awak sahaja ada masalah ini. Ana pun sama. Lagi-lagilah ana ni tergolong dalam jenis manusia ‘lambat pick up’. Memang susah nak 100% faham dalam kelas. Sekurang-kurangnya dapat idea pun dah ok.

    Duduk la depan-depan. KAlau tak faham, senang nak tanya. Kalau kat belakang, dah la orang lain ramai kat depan kita, nak tanya pun susah.

    Mula-mula memang takut jugak nak tanya. TApi bila dah biasa nanti ok lah. Pedulikan apa orang lain nak kata.. Kebanyakkan pensyarah kita memang suka student tanya soalan. Setakat ana duduk dalam kelas dekat 3 tahun kat KOP ni, tak pernah lagi pensyarah marah sebab bertanya. Walaupun terpaksa ulang lebih 3 kali..

    ok, semoga berjaya.

    p/s: Ana pun takut jugak nak tanya soalan masa mula-mula masuk kelas dulu.. Sekarang pun ada lagi sisa-sisa.. yang penting cuba. dan usaha lah baca dulu sblm msk kelas. (lecturer pun tahu kita selalu je tak sempat nak buat pre-reading)

  6. arcoxia37 says:

    ohh..tq atas ur comment. really appreciate it. erm..sbnrnye ade jumpe lecturer berkenaan, tny lain jwbnyer lain, mgkin beliau tak faham ape yg kitorang cube tanye erm…last sekali tny membe2 jela.. mgkin ad solusi lain tapi tak timbul2 lagi..heh…nway..thanks for reading 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s