SRC Pharmacy Election Results

Posted: January 21, 2010 by arcoxia37 in Uncategorized

IPhA members waiting for the election results 🙂

SRC Pharmacy Election Results Live from Gombak

Alhamdulillah, kita bersyukur pada tahun ini kerana mempunyai 3 wakil untuk bertanding dalam pilihan raya kampus. If last year our candidates won unopposed, however surely competition 3 corners by this year were more attractive. Campus election results this time are siding with Bro Mustaqim and Sis Hanisah.

Congratulation to candidates who won. Hopefully this victory could give new hope to UIAM citizen to see our voice more heard. Andalah saluran suara kami !

To Sis ‘Atiqah, we take great pleasure because you are brave enough and want to appear as a candidate to  bear the responsibilities. Hopefully her struggles will continue to benefit us all. Sis ‘Atiqah said ” I wanna congratz them myself..No hard feelings !! I’ve already given my best !”

However, there were little provocation. Calon ada, pengundi pulak xde ???

Try comparing the Campus Elections 2007/2008  with Campus Election 2009/2010

candidate 1 : 166 votes

candidate 2 : 116 votes

candidate 3 : 97 votes

Total students : 240

Estimated students (voting out) : 75%

Candidate 1 : 95 votes

candidate 2 : 68 votes

candidate 3 : 57 votes

Total students : 310

estimated students (voting out ) : 35.5%

See statistics above. Percentage of voting out very deteriorated. What actually happened?

Based on observation, the decline was due to 3rd and 4th year students busying with clinical presentation throughout the day for voting. Yeah that’s da main main reason why students were not able to make the  E-Voting in Kulliyyah of Medicine. Yang lain tak pergi vote tu, their reason tak bawak matric card, IC n bla bla…

Ahaa…ucapan from our hero, Bro Mustaqim ,” Terima kasih kepada semua pengundi kerana memberikan kepercayaan kepada saya untuk mewakili Pharmacy dalam SRC bagi sesi ini…Ia merupakan satu tanggungjawab yang besar dalam menyuarakan hasrat semua pelajar Pharmacy dari semua aspek. Apa yang lebih penting, tanggungjawab ini adalah amanah Allah yang perlu dipikul dengan sejujurnya. Justeru, sokongan dan bantuan daripada rakan-rakan amatlah diharapkan bagi merealisasikan hasrat kita bersama..terima kasih semua..

IPRESS still waiting for sis Hanisah..byk sangat dapat ucapan tahniahkan..eheee~ congratz again !

-BROUGHT TO BY IPRESS in collaboration with SRC tenure 07/08-

Advertisements
Comments
  1. matto says:

    sedang asyik buat persiapan CP, terlupe pulak nak mengundi… Nak pergi KOM pulak rasa jauh sangat, kalau boleh nak terbang je pergi situ. Congrat tu new SRC members, ‘U ARE OUR HOPES’.

  2. azwadi says:

    Cadangan saya dan rakan2,

    Try to have pusat untuk e-voting di kulliyyah masing2 for the next election to improve turn out for the voting..

  3. Shamel says:

    Yeap..very true la. Presentation 3rd yr n 4th year tuh sedikit sebanyak menjejaskan undi. Sbb rasenye sket gle drpd kitorg yg g mengundi.

  4. jihan says:

    nmpk 1st n 2nd year yg ramai mengundi neh… huhu. cakna tu pe bnde pulak ?? :0

  5. azwadi says:

    hurm…majoriti memang 1st n 2nd year je pi undi tapi rasanya tu pun x sampai separuh yang pi undi daripada 170 students 1st n 2nd year… CAKNA means ambil peduli.

  6. safwan says:

    Sebenarnya, buka sebab CP or whatsoever. Tapi, sebab 1st year (15o orang) tengah cuti, 3rd year (around 50 orang) posting di Temerloh, while 4th year (around 120 orang) nak exam next week… So far, 5th year yang aku dok survey, ramai yang pegi mengundi, sebab dibuka tempat mengundi di JHC…

  7. jihan says:

    5th year ??? ni course ape nie ?? ;p

  8. amin says:

    next voting KOP kena masukkan ‘e-voting’ dlm timetable…

    • azwadi says:

      setuju ….IPHA kena komplot ngan CR setiap batch untuk cari satu masa kosong masa ari voting….xnak kasi congested masa voting, each batches kena pi waktu yg berlainan..

  9. 'atiqah says:

    Suggestions :
    1.Adakan polling station, selain di lab kom dan JHC sahaja..
    eg : Buat macam nak cek result exam..sume blh access dari mana2 laptop sahaja.Sape yang dh ngundi, automatik takleh log in dah..
    p/s: i.e sistem yang lebih friendly.

    2.Jadikan hari election day hari yang free untuk semua orang..
    eg: Semalam presentation, kalau nama dipanggil dan takde, dapat markah 0 trs..uih, takut aih..baik tak p ngundi..=p

    p/s: Undi 35.5%, tu kira undi majoriti ke? hehe.ngusik saja..btw, all the best to elected ones, ya! =)

  10. jihan says:

    undi major tak silap, kalau tak salah calculate lah…
    agak la, ssh sgt ke nk bt system utk kte vote slain dari g comp lab tu eh.. 😦

  11. jihan says:

    to safwan : anda dah salah jalan ni, ini online magazine utk ipha ye bkn msc..timaseh ! nwy thanks for dropping by ! wiee 😉

  12. azwadi says:

    35.5% tu amik undi paling tinggi bahagi dengan total students… sbb seseorang tu maybe undi dua or maybe undi satu.. so susah nak estimate… i think itu cara terbaik estimate….

  13. jihan says:

    shayer terundi satu !

  14. amin says:

    jihan, undi satu x dikira la.. kira undi rosak

  15. amin says:

    insyaallah IPhA akan cuba solve this problem next yr.

  16. jihan says:

    yeke…waaaa….tertekan satu n submit pastu dah xleh log in…sedih2… 😦

  17. ana muslim says:

    undi satu dikira la…undi x rosak..3 n above baru x dikira

  18. amin says:

    ye ke? ada terbaca kt mana ntah kata undi rosk. saya salah phm kot. sbb baca sekali je. hehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s