Pharmacy Student as Future Professional Muslim : Reality or Fantasy

Posted: March 4, 2010 by arcoxia37 in Event

This slideshow requires JavaScript.

Salam all. First of all Congratz to D n T IPhA sebab dapat merealisasikan forum bertajuk “Pharmacy Student as Future Professional Muslim : Reality or Fantasy” semalam ! Forum yang pertama kali diadakan di KOP dan audience didominasi oleh pelajar 1st year sendiri. Tahniah tahniah ! Rugi sape tak datang semalam… mereka sangat petah berkata-kata… πŸ˜€

Para panelis iaitu Sayed Mohd Saufi ( 1st year ), YB Baru , Bro Mustaqim (2nd year ), Mr Presidin… dan kak Syaza ex-SRC (4th year)..dan diterajui oleh moderator yang lawak bersahaja Ahmad Fatihi juga 1st year…Sekali lagi nak cakap rugi tak pegi….rugi2…

Banyak yang dikupaskan. Boleh je tulis kat sini sume tapi tidak mengapalah… konklusikan aje ! πŸ˜›

Apakah maksud Muslim Profesional dari pandangan Bro Saufi ???

>>Mukmin profesional ialah individu yang dapat memberikan manfaat kepada umatnya sendiri. Pelaksanaan Islam di UIA itu sendiri & pelajar farmasi mestilah bergerak sejajar dengan perkataan “Muslim Profesional” itu sendiri…

Faktor-faktor yang boleh menjadikan kita Muslim Profesional dari pandangan Bro Mustaqim ???

>>Niat yang baik ( datang ke kelas untuk past exam ke atau sebab Allah SWT ?? :p), kerja yang halal ( bila kita kerja nanti ), tidak lalai dan komitmen yang jitu. Dengan pendekatan ini, Muslim yang baik dapat dihasilkan daripada UIA dengan cemerlang , gemilang dan terbilang πŸ˜€

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan ciri-ciri kita sebagai Future Muslim Pharmacist terbantut ( Mr Presidin )

>> Orang tidak menyedari ‘term’ Muslim Profesional ( isk2..kronik nie…), tercari-cari tujuan hidup ( nak belaja je ke ???), terlalu dimanjakan dengan kemudahan…(dapat scholar, negara senang…),sikap kurang minat majlis ilmu..(yang suke terkinja-kinja ke konsert ramai pulak ?????), faktor luaran mcm kokurikulum itu sendiri, kurang suasana bi’ah solehah, sikap diri sendiri yang pemalas !!!

Peratusan keluar mengundi (SRC Pharmacy Constituency ) paling merosot. Apa sebab ???

Kata kak Syaza, ini mungkin disebabkan kurangnya sifat kepimpinan dalam individu tu… asyik fikir 3K je [kuliah, kafe n katil….] BELAJAR SAHAJA TIDAK CUKUP UNTUK MENJADIKAN ANDA PROFESIONAL !!!

Langkah-langkah menjadi Muslim Profesional ????

>>Kita perlulah berusaha mencapai hakikat ilmu itu melalui Tauhid…(mengEsa-kan Allah )..yang paling penting JANGAN SESEKALI MALU SEBAGAI ISLAM !!!!!!!!! kita perlulah berpendirian teguh, perbetulkan akidah, mengtauhidkan Allah& ibadah yang betul..selain itu…. akhlak juga perlu mantap , berpengetahuan luas dan hormatilah guru ! harus tarbiyah diri sendiri dulu sebelum anda mentarbiyah orang lain. Janganlah jadi seperti “ketam yang suruh anaknya berjalan” πŸ™‚

Pasti anda mencari-cari..apa yang IPhA boleh buat untuk merealisasikan term Muslim Pro dikalangan kita ni ???

Bak kata Mr Presidin, internal dan external itu penting. Dari segi internal-nya, knowledge itu sangatlah penting..banyakkan pergi kuliah ilmu… contohnya projek terbaru IPhA iaitu IPhA Book Review Session…Kata Mr Presidin lagi, suasana Bia’h Solehah perlu diterapkan dekat UIA ni. Barulah kita semua boleh grad jadi Muslim Pro ! Secara luarnya, banyak juga projek yang dilakukan …..Fiqh Pharmacy ( akan release tak lama lagi..insyaAllah..) & National Halal Pharmaceutical Exhibition… ini semua rancangan menuju ke arah Muslim Professional..insyaAllah.. πŸ˜‰

harap cebisan diatas dapat memberi sedikit ilmu kepada mereka yang tidak pergi semalam…~

Advertisements
Comments
  1. Che na Rx5 says:

    Tahniah buat seluruh ahli panel dan moderator kerana berjaya menghangatkan forum pada malam itu..Nampaknya forum sebegini perlu diteruskan pada masa akan datang sebagai satu usaha melahirkan ahli-ahli Ipha yang lebih idealis dan berjiwa negarawan..

  2. azwadi says:

    nanti jemput Che Na jadi panelist pun ok jugak…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s