Necrosis in surah al-Kahfi? Dr Razak told this…

Posted: April 19, 2013 by I-Press in This and That, Uncategorized

AMARAN: POST INI ADALAH DALAM BAHASA MELAYU

Assalamualaikum future pharmacists! insya ALLAH ๐Ÿ™‚

Kuliyyah of Pharmacy IIUM Kuantan mempunyai raaaamai lecturer2 yang sangat kreatif dalam menyampaikan ilmu-ilmu mereka kepada kita. Anda setuju? Jika setuju, sila LIKE (erk..boleh LIKE ke?). Dan antaranya ialah Dr Razak. Kenapa admin highlightkan nama Dr Razak? Sebab ada perkara yang nak dikongsi dengan semua bakal pharmacists ni ๐Ÿ™‚

Admin yang tengah bercerita ni adalah kanak-kanak 2nd year. Pada suatu hari, Dr Razak berjala-jalan dan masuk ke dalam lecture hall 2nd year. Pada hari tu Dr Razak cerita tentang necrosis. 1st year tau apa necrosis tu? Ha, kena cari la. Hehe…

Dr Razakย cerita tentang surah al-Kahfi semasa mengajar Pathology.nak tau tak?

coma
Dr bercerita tentang orang koma. Tau kan kalau orang koma atau sakit yang terbaring lama2 seperti lumpuh, kita yang sihat ni perlu balik-balikkan badan mereka secara berkala? Nurse2 kat hospital selalu buat macamni.

Kenapa? Bukan saja2 nak hilangkan lenguh mereka tapi kita perlu buat begitu untuk mengelakkan daging di belakang badan menjadi buruk atau dalam istilah sains dikenali sebagai necrosis.

Apabila kita berbaring –> saluran darah dan nerve akan ditekan –> kurang pengaliran darah dibahagian belakang badan –> daging memburuk –> BERLUBANG!!

Badan berlubang boleh berlaku sekiranya baring terlalu lama. Jadi bila kita balik2kan badan, pengaliran darah boleh berlaku seperti sedia kala ๐Ÿ™‚

Apa kaitannya dengan surah al-kahfi?

“Dan engkau mengira mereka itu tidak tidur, padahal mereka tidur; dan KAMI BOLAK-BALIKKAN MEREKA KE KANAN DAN KE KIRI, sedang anjing mereka membentangkan kedua lengannya di depan pitu gua….” (al-kahfi ayat 18)

Dr kata ada kaitan necrosis dalam surah al-kahfi.subahanallah…WOW!! Hebat tak Allah?

Allah membalik-balikkan badan para pemuda Al-Kahfi yang Allah takdirkan untuk tidur selama 309 tahun.masa yang sangat lama.kalaulah Allah tidak membolak-balikkan badan mereka, mengikut ilmu sains, bila mereka sedar je badan mereka boleh berlubang!

Subhanallah ๐Ÿ™‚

Best tak kalau hari-hari belajar macamnni? Pembelajaran yang menambah keimanan bukan ke’tension’an ๐Ÿ™‚

Sekian. Moga ada manfaat bersama. Ada kesalahan mohon diperbetulkan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s