Archive for March, 2014

Multimedia Workshop 2014

Posted: March 20, 2014 by I-Press in Uncategorized

Bismillahirrahmanirrahim..

Last Saturday, Publication & Information of IPhA had organized a multimedia workshop at Kulliyyah of Allied Health Sciences. It aims to share the knowledge of photo editing, which seems to be quite hard to certain people. From this, everyone can edit photos, as they wish.

Producing amazing photos isn’t that hard as it was claimed to. Little bit of editing, merging here and there. And then, TADAAA~~ You can now edit almost any photos.

DSC_9004

DSC_9004 edited

DSC_0155

DSC_0155 edited

CSC_9138

 

KOP

 

anger2

anger2-Recovered editedddd

anger2-Recovered editeddd

anger2 handwork

During the workshop, we were using Photoshop CS6 and taught about the world of Photoshop. Frankly speaking, it’s quite complicated. Well, nothing is easy in this world. Once you know the technique, you can know what many photo editors have been doing.

20140316_090400

“Ya Allah, tenangkanlah perut aku ni untuk mengharungi workshop ni.. Amiin” doa Adib
“Amiiiin.. (tanda setuju)” monolog sister sebelahnya

20140316_090702

“Cane nak buat ni..? Susahnya..” bisik sister2 ni

20140316_091453

“Gini buatnya. Mula2, kene belajar apa itu Adobe..”

20140316_094050

Pastu baru design2.. Senang je ni..

20140316_101925

“Weyh Acap, cane nak buat ni.? Aku tak reti sangat dowh. Ni tahap moksya punya terer ni..” kata Adib (baju purple)
“Ko tanya aku, memang silap la..haha” balas Acap
“Takde orang nak tanya aku ke.. Aku pakar kowt.” bisik Hasib (tengah)

20140316_113551

“Apalah benda yang mamat ni buat. Susahnya la..” monolog Azlan (pakai spek)
“Aku rasa karya aku ni dah cukup master dah ni. Boleh la aku bukak kelas pasni..” fikir Amirul sambil menghadap laptop

20140316_113610

“Peace!! ” kata Pira
“Oi2!! Fokus2…” kata sister2 yang lain

20140316_123555

“Bertuah rasa dapat bergambar dengan Zain Malek ni..” bisik speaker..
“Betul3. Saya tau abang rasa bertuah.. hehe” bangga Zain Malek @ Acap

Back to the program. It started at around 8.30 a.m and ceased at 12.30 pm. The invited speaker was a post-graduate student from our beloved KOP. And he’s been doing the photoshop-ing thingy since his college years.

Many tricks and techniques we have been exposed to. Interesting. Really.

I hope this kind of programs would be participated by many others, just like you. Perhaps, there would be a workshop on video making that you could join. If there’s any la.. hehe.

Visits to Orphanage at Baitul Husna

Posted: March 18, 2014 by I-Press in Event

On Saturday 16th of March 2014, Welfare Bureau had organized an owesome visit to Baitul Husna which situated at Pantai Batu Hitam, Kuantan. The journey took only 30 minutes from  IIUM Kuantan. They departed at 8.30 a.m and arrived at 9.00 a.m. This journey was accompanied by their advisor, Dr. Kausar. There were soooo many exciting activities that had been conducted with the orphans.

 

IMG-20140317-WA0013 

“Ok adik-adik sekalian, happy tak kami datang melawat ni?”

 

IMG-20140317-WA0011

“Apalah masalah abang ni…”

 

IMG-20140317-WA0016

“Adik, abang ada kuiz Isnin ni. Doakan abang eh.”—Bisik Shahrul

 

IMG-20140317-WA0017

“Ya Allah…aku nak doa macam mana ni…”

 

IMG-20140317-WA0009

“Takpe dik, meh akak ajar adab-adab doa. Kita baca sama-sama ye.”

 

IMG-20140317-WA0020

“Baiklah adik-adik, marilah kita sama-sama mendoakan abang Shahrul dapat jawab kuiz ye…”—Aiman Najwa (Asst. Head Welfare Beureau)

 

IMG-20140317-WA0018

“Ok, jom kita tadah tangan sama-sama…”

 

IMG-20140316-WA0001

“Allahumma baarik lana fiimaa rozaktana……”

 

IMG-20140317-WA0031

“Aku rasa tu bukan doa untuk orang jawab kuiz…..bukan doa makan ke tu?

 

IMG-20140317-WA0036

“Aamiinnn……Terima kasih sebab sudi mendoakan abang dapat jawab kuiz… =)”

 

IMG-20140317-WA0027

Khusyuknya doa…sampai tertutup mata…

 

IMG-20140316-WA0004

“Ok sekarang abang nak tangkap gambar nak buat koleksi sebab ramai yang tolong doakan…”

 

IMG-20140317-WA0000

“Takpe2, tnagkap gambar saya dulu. Saya dah lama ready sampai tertutup mata ni ha..”—Zaki (Head Welfare Beureau)

 

IMG-20140317-WA0010

“Sudahlah abang Shahrul ni. Nak jawab kuiz, kenala study macam saya ni, baru boleh mintak tolong doakan…”

 

IMG-20140316-WA0002

“Apalah yang orang kat dalam tu kecohkan dari tadi…Jomlah keluar main baling-baling belon kat luar ni ha..”

 

IMG-20140317-WA0004

“Aku ada kuiz gak senin ni….tapi aku nak main belon macam budak-budak tu jugak…T_T”

 

IMG-20140317-WA0032

“Dahlah tu Arif, tak padan dengan umur, meh sini tolong cuci kuali ni ha..”

 

IMG-20140317-WA0034

“Baiklah anak-anak, kesimpulan yang kita boleh buat dari gambar-gambar di atas adalah mengenai pentingnya kita berdoa, memohon pertolongan dari Allah dalam setiap apa jua perkara yang kita lakukan. Kita haruslah belajar bersungguh-sungguh mengikut kemampuan, seterusnya berdoa kepadaNya.”

 

IMG-20140317-WA0001

“Baik!!! Terima kasih Dr. Kausar atas nasihat.”

The programme ended at 12.30 p.m. Hope we can meet again in the future. You can visit this link for more information about Baitul Husna. http://baitulhusnabktskl.blogspot.com/

Thank you.

I-Press Dinner

Posted: March 16, 2014 by I-Press in Uncategorized

Beautiful clothes, colleagues and scrumptious FOOD!! Excellent!! What a perfect way to spend the evening. I’m talking about dinner, of course. We, the members of IPress for the last tenure had our dinner at New Horizon Restaurant on the last Tuesday.

MasyaAllah...

MasyaAllah…

DSC_2902

Lapaaaaq tengok...

Lapaaaaq tengok…

The dinner was mainly to appreciate the members for the hard work that had been poured on for the last tenure.  Moreover, it was the time for us to hang out together, since that we hardly met each other though we were working as a team. It was a leisure dinner indeed.

Ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi semua makanan ni... amiin

Ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi semua makanan ni… amiin

Khusyuk sgt brother ni baca doa..

Khusyuk sgt brother ni baca doa..

DSC_2914

It was not like those grand dinners with list of activities and performances and all, but it was more like a group of friends meet together and having a good time appreciating each other. With lots and lots of chatting, laughing and delicious food, it was a very pleasant moment for us.

erk...

erk…

"Bila nak makan ni.. lapaq dah ni. Baca doa da.." bisik Adib kepada Zul "Senyap je la Adib. Kita ni datang makan je." balas Zul

“Bila nak makan ni.. lapaq dah ni. Baca doa da..” bisik Adib kepada Zul
“Senyap je la Adib. Kita ni datang makan je.” balas Zul

"Aduuh. Sakit sangat perut ni..." kata Lukman "Sabar Man. AKu paham perasaan kau.." kata Zali sambil memujuk

“Aduuh. Sakit sangat perut ni…” kata Lukman
“Sabar Man. AKu paham perasaan kau..” kata Zali sambil memujuk

Besar kecik besar kecik je aku tengok makanan ni..

Besar kecik besar kecik je aku tengok makanan ni..

DSC_2920

Jom Makan!!!!

Jom Makan!!!!

DSC_2924

DSC_2931

DSC_2932

Muka kekenyangan…

DSC_2937

Alhamdulillah kenyang…

DSC_2945

DSC_2947

No comment~~

No comment~~

We had splendid time during the dinner, and special thanks to our head ad assistant head IPress for it. We should do this more often. Well, if you know what I mean. Hehehehe…  So, till we meet again!  *wave* (^^,)

Reported by: Karen.

Photo by: Pira

Pharmily Day ’14

Posted: March 3, 2014 by I-Press in Uncategorized

Bismillahirrahmanirrahim..

“WHERE VARIOUS PEOPLE UNITE”

This year’s around of Pharmily Day was held tremendously great at Taman Pertanian, next to IIUM campus. Implementing the concept of Wonderland, the organizer, Rx12 created various ever-existed-in-wonderland clans of creatures, namely Elf, Wizards, Fairy, Troll, Hobbit and Titan.

1970545_626518114086399_1926797714_n

Many creative games were played and enjoined by all the participants, and even the lecturers were very enthusiastic. The morning of the day started with the aerobic session by the physiotherapist from KAHS. Quite funny to actually see and join the real movements and dances by them. After that, the opening ceremony was held as it was officiated by the releasing of pigeon. Later, the real matches begun.

"Apa tengok2..? Orang yang tough2 je yang boleh dapat ni tau x..?" kata Amzar "Bukan ko nangis ke td..?" sampuk Afiq

“Apa tengok2..? Orang yang tough2 je yang boleh dapat ni tau x..?” kata Amzar
“Bukan ko nangis ke td..?” sampuk Afiq

The ELF

The ELF

"Mama2, tengok kitew. Cumey tak kitew jadi wizards..?" katanya dengan nada manja

“Mama2, tengok kitew. Cumey tak kitew jadi wizards..?” katanya dengan nada manja

Makan PADU

Makan PADU

Prof pun sanggup mencemar duli.. bersama SRC Farid dan mantan Presiden IPhA, Nasruto

Prof pun sanggup mencemar duli.. bersama SRC Farid dan mantan Presiden IPhA, Nasruto

1779985_798774703483558_1590014945_n

Gomo Elf Gomo!!

1780801_798771053483923_504442571_n

“Best aku cakap kau Pharmily Day ni..” kata Juren dengan excited-nya

1798428_798771873483841_1920994199_n

“In my country, we used to play this with durian..” gurau bro (xtau nama) tu..

The Fairies..

The Fairies..

"Syed Syahmi tu comel kan Dr..?" usik sister "Awak cakap ni nak kene C4 ke. hehe."? gurau Dr Irna kembali

“Syed Syahmi tu comel kan Dr..?” usik sister
“Awak cakap ni nak kene C4 ke.? hehe.” gurau Dr Irna kembali

"Boleh jadi pemanah negara ni.." monolog Madam Halimah

“Boleh jadi pemanah negara ni..” monolog Madam Halimah

"Awak kene protect saya tau Ashwad. Kalau tak, kuiz awak saya bagi borderline je.. "

“Awak kene protect saya tau Ashwad. Kalau tak, kuiz awak saya bagi borderline je.. “

Serikandi Rx12

Serikandi Rx12

1912118_798770683483960_986692587_n

“Hari ni saya ada jual Magical Bun. Sekali makan terus dapat dean list. Tak percaya, tengok kawan saya kat sebelah. Every semester dia makan. Memanjang DL..” promote Shak

1912329_798769303484098_10748035_n

The Family of Fairies

1921892_798771313483897_656159371_n

“Mak aku tengok ni, malu dia gamaknya.. ” monolog Asyraf

1959238_798774893483539_1384390946_n

“Ni macam saya je yang protect kamu, Asyraf” kata Dr Wan
“Saya pon nak merasa jadi King juge Dr..” balas Asyraf

1959249_798769930150702_892037825_n

The Trolls

1965048_710639245646420_1937545161_n

1970495_710639642313047_1427431500_n

The Hobbits

1972247_798771603483868_1470097892_n

1977374_798767420150953_831214296_n

Avada Kedavra!!!

1981773_798770890150606_685636658_n

1982066_798768586817503_91470200_n

“Hari ni saya ada masak special punya untuk u’olls. Nasi kukus terbaik di Kuantan ni..”

1982225_798773150150380_1982202957_n

“Terbang la dikau wahai sayapku. Aku nak amek bola tu..” kata Abi

20140302_084047

“Yuran RM5 ye. Terima kasih dan enjoy ye..” kata receptionist tu
“Baik ko check duit tu. Manalah tau palsu ke..” pesan bro lagi satu dengan pandangan serious

20140302_084921

Big boss IPhA dan big boss MyPSA

20140302_085236

“Saya rasa sayalah yang paling hensem sekali kat sini..” puji Dr Nik

20140302_085854

20140302_093424

“Hello makcik. Stok air ni dah habes jual dah ni. Saya nak stok tambahan la..” kata Shak

20140302_093431

“Nak beli apa dik..? Hari ni saya cuba jadi model penjual terbaik untuk Pharmily Day..” kata SharNaz

20140302_093505

20140302_093618

“Wat gapo la pok2 ni..?” monolog foreign student tu…

20140302_102514

“Hari ni the White Queen nak bagi hadiah untuk semua. Semuanya untuk rakyat jelata..”

20140302_102755

Apabila dua orang terhensem di Pharmily Day bertemu…

20140302_102816

With the advisor

20140302_102944

“Sapa2 nak belajar buat video, boleh PM saya ye..” promote Farhan

20140302_102959

20140302_103041

“Aku da sihir dalam Nasi Kukus Mama yang korang makan tu. muahaha”

20140302_103143

“Pokcik hari ni jadi penonton je..”

20140302_103728

“Mai2. Epal free. Sekali makan terus Dean List.” promote nenek kebayan ni…

20140302_103809

20140302_110506

“Sapa tiup sayur ni paling jauh, dia menang..” kata Evil Chef
“Aku kene banyak angin macam chef ni, baru boleh menang. hehe” monolog Afif

The day went very tiring-ly. But enjoying ourselves. In all, every clan has its award and ultimately, enjoyment. Highest congratulations to Rx12 as the organizer of the day. You made a very remarkable memories of Pharmily Day. =)

IPhA Induction Course Phase 2

Posted: March 1, 2014 by I-Press in Uncategorized

Bismillahirrahmanirrahim..

Salam and Morning, dear Earthlings!! I truly pray for you to be in the pink of health.

ok. Last night, office bearers of IPhA have attended a serious action-packed knowledge-packed Induction course Phase 2 at KOP. As a continuation from the previous happy-go-lucky excitement of Induction course Phase 1 at Tasik Chini, Phase 2 course is more on teaching and sharing matters regarding their field of work.

1654218_10201782905883047_1039520998_n

At 8 pm, the office bearers gathered to learn and share on:

1. how to manage an event

2. to seek sponsors

3. how to do financial reports and documentation..

Zzzz…~~

"Err. Nak mintak tolong vote saya untuk Jubah Tercantik KOP 2014. Boleh..? "

“Err. Nak mintak tolong vote saya untuk Jubah Tercantik KOP 2014. Boleh..? “

"Ko jangan risau Man. Nanti aku vote untuk jubah ko ok..? kata Afif "Tq afif. Terharu aku.."

“Ko jangan risau Man. Nanti aku vote untuk jubah ko ok..? kata Afif
“Tq afif. Terharu aku..”

1620673_10203138546487528_1690101567_n

"Man, ko kene senyum lebar sket. Pastu bagi aku kuih malam ni lebih. Kalau tak muka ko tak masuk blog I-Press." mintak Adib, selaku Head I-Press "Bereh boh.."

“Man, ko kene senyum lebar sket. Pastu bagi aku kuih malam ni lebih. Kalau tak muka ko tak masuk blog I-Press.” mintak Adib, selaku Head I-Press
“Bereh boh..”

zzz~~

zzz~~

"Weyh Budin. Camne nak jadi tough macam kau ek.? Aku busy sangat. Hilang 6 pax aku.." tanya Hayyie "Senang je Yie. Aku guna product Kak Ton je.." balas Budin

Weyh Budin. Camne nak jadi tough macam kau ek.? Aku busy sangat. Hilang 6 pax aku..” tanya Hayyie
“Senang je Yie. Aku guna product Kak Ton je..” balas Budin

"Erk nak tanya. Ko beli product Kak Ton yang mana satu ek..? Yang perisa delima tu ke?

“Erk nak tanya. Ko beli product Kak Ton yang mana satu ek..? Yang perisa delima tu ke?

"Korang kalau nak cari sponsor, bukan kulit muka je kene tebal. Wallet pon nak kene tebal juga nak bayar duit minyak gi jumpa syarikat sponsor nanti.."

“Korang kalau nak cari sponsor, bukan kulit muka je kene tebal. Wallet pon nak kene tebal juga nak bayar duit minyak gi jumpa syarikat sponsor nanti..”

Ergh.. Sapa speaker awal td ek? Macam berkenan la nak buat driver. hehe

Ergh.. Sapa speaker awal td ek? Macam berkenan la nak buat driver. hehe

Makan time!!

Makan time!!

"Weyh. Kiah. Dalam ni ada cekelat Torone tak? Feveret aku la.." tanya Nash "Ada2. Jangan risau. Aku yang beli ni. Torone knofem ada untuk kau.." balas Zakiah

“Weyh. Kiah. Dalam ni ada cekelat Torone tak? Feveret aku la..” tanya Nash
“Ada2. Jangan risau. Aku yang beli ni. Torone knofem ada untuk kau..” balas Zakiah

"Korang kene tau yang baju aku yang paling dalam hall ni. Kalau nak tempah boleh. Aku jual bundle.." promote Hayyie

“Korang kene tau yang baju aku yang paling dalam hall ni. Kalau nak tempah boleh. Aku jual bundle..” promote Hayyie

"Aduh. Ni yang rasa tak best ni. Time aku je gambar mesti blur. Nak merajuk la pahni.."

“Aduh. Ni yang rasa tak best ni. Time aku je gambar mesti blur. Nak merajuk la pahni..”

"Senyum2..!! Masuk blog ni.."kata Hayyie "Ok2.."

“Senyum2..!! Masuk blog ni..”kata Hayyie
“Ok2..”

Pahni, hangpa semua kena ikut apa yg saya bentang ni. Kalau salah kene pulas telinga tau..

Pahni, hangpa semua kena ikut apa yg saya bentang ni. Kalau salah kene pulas telinga tau..

1982117_10203138548527579_984904292_n

Well. It sounds like kind of boring thingy, but they used their precious time to gain this knowledge, so that in future events, things will go smoothly. =)