Biah Solehah Campaign

Posted: April 5, 2014 by I-Press in Uncategorized

Bismillahirrahmanirrahim..

I-Care of IPhA had harmoniously organized a campaign named, Biah Solehah Campaign from 31st March until 4th April 2014. The campaign aimed to inculcate a better Islamic environment among the students and lecturers. Talk and exhibition had been set up to spark the spirit of change in us, I would say.

Not just that, a campaign means sort of a preach to others. Vast ways of approach, from signs in the route until peer-ly invitation. The dhuha prayer. The one-meter gap between sisters and brothers. Well, all are done to achieve the goal of the program.

10011200_10152296230902300_1950933422_n

10168082_10152379439147268_1569829291_n

"Aku nak azam la buat benda baik pasni.." kata Tipah "Bagus2. Akhirnya kau berubah. kih3.." monolog Joyah

“Aku nak azam la buat benda baik pasni..” kata Tipah
“Bagus2. Akhirnya kau berubah. kih3..” monolog Joyah

“Sahabat2, saya nak nikah. Mohon doakan ye..” kata Farahi.. #eh #gurauje

"Hangpa semua ni hebat2. Mai sini orang2 yang terpilih je. Maka, kita semua doakanlah untuk Farahi tadi.." seru Tasnim

“Hangpa semua ni hebat2. Mai sini orang2 yang terpilih je. Maka, kita semua doakanlah untuk Farahi tadi..” seru Tasnim

"Please make sure that you follow the guideline of Islam. And also, don't forget to study right for my quiz.." pesan Dr Marwan

“Please make sure that you follow the guideline of Islam. And also, don’t forget to study right for my quiz..” pesan Dr Marwan

"Pa dia yang hangpa tengok2 tu. Macam best je.." tanya Fatin "Takde pape pon. Tengok markah quiz. Skit lagi nak full mark.." balas yang lainnya..

“Pa dia yang hangpa tengok2 tu. Macam best je..” tanya Fatin
“Takde pape pon. Tengok markah quiz. Skit lagi nak full mark..” balas yang lainnya..

1972390_657641104270930_1567819654_n

10171068_657641060937601_451153187_n

"Mai la singgah beli ni.. Murah2 ja. Kalau beli banyak, kira harga pakej student nah.." kata Aini

“Mai la singgah beli ni.. Murah2 ja. Kalau beli banyak, kira harga pakej student nah..” kata Aini

The closing ceremony for this one-week program was held modestly at the foyer of our beloved Kulliyyah. Starting with iftar and tazkirah. For your information, a quiz (tak masuk carry mark pon..haha) was opened to all which was happily done near the musolla.  So, prize giving ceremony held for such cause. And then, there was a launching on “White Day” for every Friday for us all to wear white clothing as recommended by our beloved Prophet. By that, the program ceased.

Solat dulu yuk...

Solat dulu yuk…

Hangpa semua jangan la solat Dhuha time campaign ni je. Mai solat selalu.. Boleh nah. Kalau boleh, saya belanja eskrem. Ok x??

Hangpa semua jangan la solat Dhuha time campaign ni je. Mai solat selalu.. Boleh nah. Kalau boleh, saya belanja eskrem. Ok x??

IMG-20140405-WA0006

"Mana sister lain ek?" tanya Ishmah "Tak ssure la Ishmah. Rasanya saya da buat announcement bilik ke bilik tadi. Mungkin kita kene buat lagi sekali.." balas yang lain

“Mana sister lain ek?” tanya Ishmah
“Tak ssure la Ishmah. Rasanya saya da buat announcement bilik ke bilik tadi. Mungkin kita kene buat lagi sekali..” balas yang lain

"Mike dah elok ke..? Boleh kami start nasyid tak ni.." tanya Faizal "Parah ni.. Kalau mike takleh pakai, kurang la kualiti persembahan ni.." komen Dr Marwan

“Mike dah elok ke..? Boleh kami start nasyid tak ni..” tanya Faizal
“Parah ni.. Kalau mike takleh pakai, kurang la kualiti persembahan ni..” komen Dr Marwan

"Hangpa semua belajaq leklok nah. Jangan pulun main ja. Takmo loqlaq nah.." pesan Farid.. "Depa ingat foreigners macam aku tak paham agaknya.." monolog Dr Marwan

“Hangpa semua belajaq leklok nah. Jangan pulun main ja. Takmo loqlaq nah..” pesan Farid..
“Depa ingat foreigners macam aku tak paham agaknya..” monolog Dr Marwan

"Banyak kali saya habaq kat hangpa semua. Kalau solat tu, biar berjemaah.. Pahala lebih hangpa taw.." pesan Dr Marwan

“Banyak kali saya habaq kat hangpa semua. Kalau solat tu, biar berjemaah.. Pahala lebih hangpa taw..” pesan Dr Marwan

"Eh! Baru nak masuk maghrib ke..? Saya rasa macam dah terminum air tadi.." tanya Najihah "Ayooot Najihah.. Tak tahu.." balas Ashikin "Alamak.." monolog Melati

“Eh! Baru nak masuk maghrib ke..? Saya rasa macam dah terminum air tadi..” tanya Najihah
“Ayooot Najihah.. Tak tahu..” balas Ashikin
“Alamak..” monolog Melati

IMG-20140405-WA0019

IMG-20140405-WA0022

IMG-20140405-WA0023

“Lain macam je lauk ni. Tak nampak macam pakcik cafe KOP buat..” komen Fadi “Ha.. Kalau korang nak tau, kitorang masak kat bilik brothers Rx11 la. Ni resepi turun temurun ni..” balas Asyraf “Erk..” reaksi Arif

IMG-20140405-WA0027

“Haish.. Nape la takdde orang nak datang ke tempat kita ni. Tak laku ke makanan kita ni..” musykil Aizan “Takleh jadi ni. Aku kena buat sesuatu ni..” balas Emira “hmm..” sister yang lain.. 

IMG-20140405-WA0024

“Sedap tak ni..? Kalau sedap nak tempah untuk kenduri nanti..” tanya Sima “Kami memang menyediakan Catering ke rumah orang2 kahwin. Saje part time selain kije Pharmacy..” balas Ainul

Anyway, it was a blessing from Allah that the program flow smoothly. Alhamdulillah. We highly hope that such nature of program would be organized in nearest future. And we pray that what we learnt and practice in this week would be continuously done in our everyday life. InsyaAllah..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s